Doğalgaz Faturasını Nasıl Üzerime Alırım

Yeni bir ev satın aldığınızda ya da kiraladığınızda faturaları üzerinize almalısınız. Aksi takdirde evde sizden önce oturan kişi aboneliklerini kapattığı için doğalgaz, elektrik ve suyu kullanamazsınız. Doğalgaz faturasını üzerinize almanız için ilinizdeki gaz dağıtım firmasına gitmelisiniz. Başvuru evraklarını görevliye vererek faturayı üzerinize alma işlemlerini başlatabilirsiniz. Burada önemli olan başvuruyu faturayı üzerine almak isteyen kişinin yapmasıdır. Bu mümkün değilse kişinin noter onaylı vekili de başvuru yapabilmektedir.

Doğalgaz Faturasını Üzerine Almak İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

Doğalgaz faturasını üzerine almak için başvuru belgeleri tamamlanmalı, güvence bedeli yatırılmalı ve varsa ek olarak sayaç bedeli ödenmelidir. Taşınacağınız evde ya da işyerinde daha önce doğalgaz aboneliği alınmamış olabilir. Bu durumda ilk önce abonelik yapmak için başvuru yapmalısınız. Daha sonra fatura işlemlerini tamamlayabilirsiniz.

Doğalgaz dağıtım firmaları başvuru işlemlerini daha hızlı bir şekilde yürütebilmek için online başvuru almaktadır. Dağıtım firmasına gitmeden önce firmanın online hizmeti olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bu sayede tüm işlemleri birkaç dakika içerisinde tamamlayabilirsiniz. Bunun için ilinizdeki dağıtım firmasının sitesine T.C kimlik no ya da vergi kimlik no ile giriş yapmanız yeterlidir.

Doğalgaz faturasını üzerinize almak için gereken evraklar;

  • Nüfus cüzdanı,
  • Tapu ya da kira sözleşmesi fotokopisi ve
  • Binanın tesisat numarasıdır.

Eğer işyerine ait doğalgaz faturasını üzerinize almak istiyorsanız yukarıdaki belgelere ek olarak;

  • Kaşe,
  • Vergi levhası internet çıktısı ya da fotokopisi,
  • Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nin ilgili sayfasının fotokopisi,
  • Yetkili belgesi ve
  • İmza sirküleri gereklidir.

2021 Doğalgaz Faturasını Üzerine Alma Ücreti Ne Kadardır?

Kartlı bir sayaca sahip olan aboneler, sayacı kullanmak için abone merkezinden ya da yetkili dolum noktalarından kartın içerisine kontör yüklemelidir. Doğalgaz sayacı mekanik yani faturalı olan aboneler ise güvence bedeli öderler. Bu bedel, kullanıcının dağıtım firmasına olan borcunu ödememesi ihtimaline karşı alınan depozito bedelidir. Türkiye’nin dört bir yanındaki doğalgaz dağıtım firmaları aynı bedeli talep eder. Abonelik iptal edildiğinde bu bedel kişiye enflasyon farkı ile birlikte geri ödenir. 2021 doğalgaz güvence bedelleri aşağıdaki gibidir;


Güvence

Ödenecek Mİktar

Kombi

563,9 TL

Merkezi Sistem (Bağımsız Bölüm Başına)

503 TL

Soba (Adet Başına)

503 TL

Ocak

29,3 TL

Şofben (Sıcak Su)

60,8 TL

Damga Vergisi

Güvence bedelinin binde 9,48’i

Dosya Masrafı

Dağıtım firması belirler


Dağıtım firması abonelere kolaylık sağlamak adına abonelik ücretini taksitlendirmektedir. Bunun için firmaya mutlaka danışmalısınız. Ödemeniz gereken ücret aylara bölünerek faturanıza yansıtılabilir.

 Bölgenizde Doğalgaz Yoksa Ne Yapmalısınız?

Eğer kişinin taşındığı yerde doğalgaz altyapısı mevcut değilse gaz dağıtım firmasına bunun bildirilmesi gerekir. Bu sayede firma evin ya da işyerinin bulunduğu bölgeye bir tesisat kutusu tahsis eder.  Aynı zamanda çevrenin ekonomik ve çevresel şartlarını değerlendirerek bölgeye hattı çeker. Hat çekmenin mümkün olmadığı bölgelerde başvuru sürecinden sonraki 15 gün içerisinde vatandaşlar bilgilendirilir.

Doğalgaz Faturasını Kendi Üzerine Almamanın Cezası Var Mıdır?

24 Aralık 2014 tarihinden itibaren yeni bir yere taşınan kişilerin kiracı olsalar da doğalgaz aboneliğini kendi üzerlerine almaları zorunlu kılınmıştır. Doğalgaz faturasını kendi üzerinize almadan kullanmanın tek yolu eski fatura sahibi üzerinden kullanmanızdır. Bu durum fark edildiğinde gazınız kesilir. Gazı tekrar kullanabilmeniz için tekrar açtırmanız gerekir. Bu aşamada sizden usulsüz kullanım cezası ödemeniz istenir. 2021 yılı itibariyle sayaç açma-kapama bedeli 26,5 TL+ %18 KDV olarak belirlenmiştir. Usulsüz kullanımda bu bedelin üç katını ödemeniz gerekir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için zaman kaybetmeden gazı kendi üzerinize almanızı tavsiye ederiz.